Gemeente Rhenen: ‘Goed werkgeverschap is mensen kansen bieden’

Goed werkgeverschap betekent voor de gemeente Rhenen dat je van waarde bent voor je omgeving. Een manier om daar invulling aan te geven is door werkzoekenden op de werkvloer om te scholen tot medewerker Klantcontact met leer-werktraject Erkend Talent. We spreken Jantine Kampes en Ingeborg Schijf die nu bij de gemeente werken in deze functie, en hun praktijkopleider Marja Gerritse.

Sprong in het diepe

Voor beiden was het een sprong in het diepe. “Geen idee of dit zou lukken. Ik zou nóg een jaar in de bijstand blijven en na dat jaar niet zeker weten of ik wel een baan zou hebben.” Vertelt Ingeborg, “Maar ik zou wel een diploma hebben en solliciteren uit een werksituatie zou waarschijnlijk beter lukken dus ik ben ervoor gegaan.”

“Ik moest opnieuw vertrouwen krijgen”

Ook Jantine vond het spannend om te kiezen voor het traject: “Ik zat inmiddels vijf jaar thuis, ik had schulden en liep bij de voedselbank. Daar ben ik de vacature tegengekomen en heb gesolliciteerd. Voor mij speelde de angst dat het niet zou lukken. Mijn opleiding tot leraar Engels heb ik namelijk niet afgemaakt. Dus in dit traject moest ik opnieuw vertrouwen krijgen.”

“Dit gaat me lukken”

Jantine: “Toen ik merkte ‘dit gaat me lukken, ik kan het.’ Dat was voor mij een hoogtepunt. Het was ongeveer halverwege het jaar, ik had mijn proeve goed gemaakt en de stage liep lekker. Het jaar is vervolgens voorbij gevlogen en nu denk ik: ‘Ik heb het gewoon gedaan!’”
Ingeborg: “Een hoogtepunt? Mijn allereerste 10. Het was voor rekenen, ik dacht ‘moet je dus 45 jaar worden om je eerste 10 te halen’, daarna volgden er nog twee voor Nederlands”.

Wat waren moeilijke momenten?

Ingeborg: “Wat ik zwaar vond, is dat er – door omstandigheden- ook privé best veel van mij gevraagd werd, waaronder de zorg voor mijn vader. Gelukkig gaat het nu weer goed, maar toen kwam er veel bij elkaar.” Jantine: “De eerste proeve die ik niet haalde. Mijn vertrouwen was net wat gegroeid, maar hierdoor daalde dat weer flink. Marja heeft mij toen heel goed geholpen om het niet op te geven. We hebben de herkansing samen goed voorbereid, ik ben er vol voor gegaan en heb hem gehaald!”
“Ik heb toen geleerd dat het werkt om door te zetten.”- Jantine

Mooi om mensen op weg te helpen

Marja Gerritse, praktijkopleider bij de gemeente: “Het is zo mooi om mensen op weg te helpen en te zien dat het werkt. Een verrijking van jezelf en je team: je helpt iemand uit een mindere situatie, je hebt extra handen op de werkvloer en de deelnemers hebben een frisse blik op het werk en stellen nieuwe vragen, dat is heel waardevol.”
“Deelnemers hebben een frisse blik op het werk en stellen nieuwe vragen, dat is heel waardevol.”- Marja

Hoe gaat het nu je aan het werk bent?

Ingeborg: “Mijn familie is nu blij dat ik deze kans heb gepakt. Voor die tijd vonden ze het een risico: ‘je werkt een heel jaar voor niks en dan is het nog maar de vraag of het werkt.’ Toch zag ik de mogelijkheden. Mensen met een baan weten zelf niet hoe het vóelt om in de bijstand te zitten. Ik solliciteerde veel, zonder resultaat. Dit was mijn kans om daar uit te komen.” “En nu gaat het goed, ik ben heerlijk aan het werk. In de toekomst hoop ik een vast contract te krijgen, ik merk dat de angst voor de bijstand er nog wel is.”
Jantine: “Het gaat lekker! Ik ben nu écht aan het werk en ik zie weer kansen en mogelijkheden.”

Vrijheid om te leren: ‘ga maar doen’

“Beide dames zijn erg blij met de gemeente Rhenen als werkgever. “Iedereen krijgt hier een kans op basis van kwaliteiten en niet op basis van je achtergrond. We moesten wel een plekje veroveren in het team, zij kennen elkaar ook al heel lang, maar we groeiden van stagiaire naar collega. We hebben hier de vrijheid gekregen om de dingen zelf te ontdekken, mee te praten, bij andere afdelingen te zoeken. Een houding van ‘ga maar doen’, daar hebben we veel van geleerd.”

Je leven anders inrichten

Jantine: “Je hele leven is ingericht op niet werken, je moet dus de hele boel omgooien. Daar zag ik tegenop. Ik moest meer gaan plannen en mijn activiteiten bij de scouting stoppen, maar het ging veel makkelijker dan ik dacht.” Ingeborg: “Ik vind het heerlijk om te werken, hier is mijn ontspanning. Qua planning was het soms lastig om oppas voor de kinderen te regelen. Maar ik geniet hier van de structuur en de waardering voor het werk.”

Wat zou je tip aan anderen zijn?

Ingeborg: “Mensen die in de bijstand zitten, hebben vaak ook veel zorgen. Over werk, schulden en dergelijke.” “Dat kost heel veel energie,” vult Jantine aan, “Je doet wel vrijwilligerswerk, maar dat is anders.” Ingeborg: “Na dit traject heb je iets tastbaars, namelijk een diploma. En belangrijker nog: eigenwaarde, je hoort er nog bij.” De tip van Jantine en Ingeborg is dan ook: “Ga ervoor, je ziet wel waar je uitkomt, maar het is altijd beter dan waar je nu bent.”   Biedt jouw organisatie ook een stageplaats aan? Neem contact met ons op via info@ocaro.nl