Gemeente Rhenen: ‘Goed werkgeverschap is mensen kansen bieden’
Goed werkgeverschap betekent voor de gemeente Rhenen dat je van waarde bent voor je omgeving. Een manier om daar invulling aan te geven is door werkzoekenden op de werkvloer om te scholen tot medewerker Klantcontact met leer-werktraject Erkend Talent. We spreken Jantine Kampes en Ingeborg Schijf die nu bij de gemeente werken in deze functie, en hun praktijkopleider Marja Gerritse.
Sprong in het diepe
“Ik moest opnieuw vertrouwen krijgen”
“Dit gaat me lukken”
Jantine: “Toen ik merkte ‘dit gaat me lukken, ik kan het.’ Dat was voor mij een hoogtepunt. Het was ongeveer halverwege het jaar, ik had mijn proeve goed gemaakt en de stage liep lekker. Het jaar is vervolgens voorbij gevlogen en nu denk ik: ‘Ik heb het gewoon gedaan!’”Ingeborg: “Een hoogtepunt? Mijn allereerste 10. Het was voor rekenen, ik dacht ‘moet je dus 45 jaar worden om je eerste 10 te halen’, daarna volgden er nog twee voor Nederlands”.
Wat waren moeilijke momenten?
Ingeborg: “Wat ik zwaar vond, is dat er – door omstandigheden- ook privé best veel van mij gevraagd werd, waaronder de zorg voor mijn vader. Gelukkig gaat het nu weer goed, maar toen kwam er veel bij elkaar.” Jantine: “De eerste proeve die ik niet haalde. Mijn vertrouwen was net wat gegroeid, maar hierdoor daalde dat weer flink. Marja heeft mij toen heel goed geholpen om het niet op te geven. We hebben de herkansing samen goed voorbereid, ik ben er vol voor gegaan en heb hem gehaald!”“Ik heb toen geleerd dat het werkt om door te zetten.”- Jantine
Mooi om mensen op weg te helpen
Marja Gerritse, praktijkopleider bij de gemeente: “Het is zo mooi om mensen op weg te helpen en te zien dat het werkt. Een verrijking van jezelf en je team: je helpt iemand uit een mindere situatie, je hebt extra handen op de werkvloer en de deelnemers hebben een frisse blik op het werk en stellen nieuwe vragen, dat is heel waardevol.”“Deelnemers hebben een frisse blik op het werk en stellen nieuwe vragen, dat is heel waardevol.”- Marja
Hoe gaat het nu je aan het werk bent?
Ingeborg: “Mijn familie is nu blij dat ik deze kans heb gepakt. Voor die tijd vonden ze het een risico: ‘je werkt een heel jaar voor niks en dan is het nog maar de vraag of het werkt.’ Toch zag ik de mogelijkheden. Mensen met een baan weten zelf niet hoe het vóelt om in de bijstand te zitten. Ik solliciteerde veel, zonder resultaat. Dit was mijn kans om daar uit te komen.” “En nu gaat het goed, ik ben heerlijk aan het werk. In de toekomst hoop ik een vast contract te krijgen, ik merk dat de angst voor de bijstand er nog wel is.”Jantine: “Het gaat lekker! Ik ben nu écht aan het werk en ik zie weer kansen en mogelijkheden.”