Praten met muziek

Muziektherapie Anouk bij Ocaro (1)In het dagelijkse werk zijn we veel rationeel bezig, met ons hoofd en met woorden. Maar we zijn geen robots, we voelen ook van alles. Als het gaat over ons gevoel, kom je met woorden niet heel ver. 7% van de communicatie over jouw gevoelens, is verbaal. Onze collega Anouk is daarom gestart met een bijzondere opleiding, Muziektherapie. “Als je muziek maakt, laat je zoveel van jezelf zien. Je kunt heel puur aan de slag met wat je wilt leren.”

Vind je het moeilijk om je gevoel te uiten? Met muziek kun je niet anders.

“Met muziektherapie combineer ik mijn passie voor muziek met mijn vak als trainer. Telkens als ik muziek gebruikte in een training, merkte ik dat de groep al snel een laag dieper kwam, op een gevoelsniveau. Daar spelen onbewuste processen zich af en daar leer je het meest over jezelf.”

Van zorgsector naar een breder publiek

“Nu wordt muziektherapie al veel gebruikt in verschillende sectoren, vooral in de zorgsector. In verpleeghuizen, psychiatrische afdelingen, klinieken. Maar ook in speciaal onderwijs, jeugdwerk en vluchtelingenwerk bijvoorbeeld. Maar wat kan muziektherapie betekenen voor mensen zónder een dergelijke zorg- of hulpverleningsvraag?” “In mijn werk bij Ocaro kom ik zoveel vraagstukken tegen waarin mensen zich willen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan:
  • “Ik wil op een gezonde manier mijn grenzen bewaken",
  • “Ik wil beter leren luisteren",
  • "Ik wil mensgericht leren leidinggeven",
  • "Ik wil mijn persoonlijke effectiviteit vergroten",
  • ...
“Tijdens mijn studie onderzoek ik hoe muziektherapie kan bijdragen aan deze ontwikkelingen.“

Met een instrument laat je zien ‘hoe je het altijd doet’

“Een van de opmerkingen die ik terugkreeg na een teamsessie bij Ocaro, is dat het gedrag dat je met je instrument laat zien, overeenkomt met ‘hoe je het altijd doet’. Speel je bijvoorbeeld eerst zachtjes en onopvallend mee met anderen? Of laat je luid en duidelijk van je horen? Speel je liever alleen of liever samen? En hoe reageer je erop als het even niet zo lekker klinkt?” “Je kunt hier vervolgens heel open mee aan het werk, bijvoorbeeld door met elkaar het gesprek aan te gaan, maar dat hoeft niet. Gevoel is namelijk moeilijk in taal te vatten, of je nu verbaal heel sterk bent of niet. Met muziektherapie merk ik dat je gemakkelijker toegang tot je gevoel hebt.“ “Muziek werkt bijzonder in je hersenen, het raakt andere lagen dan wanneer je praat.”

Verschillende doelen

Dus je uit je gevoel gemakkelijker met muziek, maar wat kun je er vervolgens mee? “Soms is dat genoeg, het uiten van je gevoel. Je kunt ook gedrag ontlokken, uitdagen,… bijvoorbeeld met als doel iets nieuws te leren, iets te veranderen, te accepteren of te stimuleren."

Stage bij asielzoekerscentrum

“Bij het Asielzoekercentrum in Ter Apel bijvoorbeeld, daar loop ik stage en werk ik met kinderen. Je hebt daar te maken met een taalbarrière, met elkaar praten gaat moeilijk en muziek biedt dan soms een uitkomst. Bijvoorbeeld als kinderen het moeilijk vinden om geleid te worden door een juf of meester. Dat zie je vaak terug als je samen muziek gaat maken. Door te spelen met volgen en leiden in muziek, help je een kind stap voor stap bereid te zijn om zo nu en dan  ook te volgen.” “In de boeken lees ik dat muziektherapie kan helpen om je identiteit te versterken. Het is heel gaaf om dat in de praktijk daadwerkelijk te ervaren.”

Wil je een keer kennismaken met muziektherapie?

Dat kan, denk bijvoorbeeld aan individuele coaching of een teamsessie. Neem voor de mogelijkheden contact op met Nadja Jonkers, 0313 -654 240
Over de schrijver