Blog van Carolien - onderneem samen
26 september 2017 

Blog van Carolien - onderneem samen

_MG_2435Vorige week was ik bij Sandd op bezoek. Ik viel met ‘mijn neus in het gebak’. Op die dag kwam in het nieuws dat Sandd het bedrijf Van Straaten Post heeft overgenomen om zo de concurrentie aan te kunnen gaan met PostNL.

Tegen de stroom in 
Zo’n 12 jaar geleden zijn een paar mensen met Sandd gestart en nu bezorgen ze miljoenen poststukken per jaar. Tegen de stroom in, want lang niet iedereen zag destijds veel kansen in de post. Ergens in geloven, ervoor gaan en doen. En samenwerken met andere partners. Krachten bundelen en doen waar je goed in bent.

Ondernemen kan in het groot, maar ook in het klein. 
In jouw baan als leidinggevende, projectleider of  medewerker klantcontact. Een mooi voorbeeld binnen gemeenten is de zogenaamde ‘bende van 5’. Vijf medewerkers van verschillende gemeenten zijn van mening dat er een digitaal stemsysteem moet komen, bijvoorbeeld in de vorm van een app. Ze willen laten zien dat dit mogelijk moet zijn anno 2017. Dus onderzoeken ze dit zelf in samenwerking met enkele experts vanuit universiteiten en het bedrijfsleven. Inmiddels zijn ze al bij minister Plasterk op bezoek geweest, dus volgens mij gaat het de goede kant op. Ongetwijfeld zijn ze tegen grenzen aangelopen, want dat is vaak kenmerkend voor ondernemen.

Als medewerker klantcontact of leidinggevende loop je soms ook tegen grenzen aan. Ondernemen betekent dat je bekijkt of je soms de grenzen iets kunt oprekken. Door bepaalde zaken intern aan de kaak te stellen die als ‘vreemd’ worden ervaren vanuit de ogen van de klant. Hiermee kun je het verschil soms maken. Paulien Baaij geeft in het interview ‘groetjes van de klant’ hier ook een paar mooie voorbeelden van.

Erkend Talent is ook een voorbeeld van ondernemen; en dan samen met onze opdrachtgevers, de Sociale diensten en het UWV. Bij de ene sociale dienst verkennen ze de grens graag samen met ons. Terwijl bij de andere sociale dienst exact dezelfde constructie niet mogelijk is.

En dat kan dan weer het verschil maken. Waarbij ik ieders keuze respecteer. Maar soms wel met het gevolg dat we – vanuit ondernemersperspectief – kansen laten liggen. Dus blijven we verkennen. Onderneem Samen. Met elkaar en voor de klant.

Hartelijke groet,

Carolien

PS: We starten binnenkort weer de leergang ‘Waardevol Leiderschap’ voor teamleiders en seniors. Daarin gaan we met ondernemen aan de slag, want ook dit is voor meeluisteren, coachen en leiderschap van grote waarde.

Over de schrijver