Gespiegeld door paarden
20140826_123445 (1)De MBO3 klassen in Friesland sloten het studiejaar vorige maand af met een workshop Paardencoaching. Een bijzondere ervaring voor deze groepen, en in het bijzonder voor Linda Westra: “Paarden zijn groot en eng. Zo ben ik grootgebracht. Maar toen ik hoorde dat we deze workshop gingen doen, had ik er - naast de nodige spanning - heel veel zin in!”

In de bak met negen paarden

“We begonnen bij het observeren van de paarden. De begeleidster van de workshop, liet negen paarden de bak binnenkomen waarin wij aan een tafel bij elkaar zaten. Onze taak was het observeren van de paarden, wie is de leider? wie is onderdanig? wie is de pester? We konden er aanvankelijk niets van maken, dus je probeert eens wat: “die staat er wel alleen bij, die zal onderdanig zijn.” Maar nee, we hadden het mis!”

In welk paard herken je jezelf?

“De begeleidster hielp ons een handje en omschreef van ieder paard het karakter. Met als volgende vraag: in welk paard herken jij jezelf? Er waren uiteindelijk drie paarden waarin ik mijzelf meende te herkennen, en toch had de begeleidster een ander paard voor mij in gedachten. Een paard dat zich wat afzijdig hield van de groep, de oudste. Ze was best in voor een feestje, maar wilde - door haar verleden - het liefst graag met rust gelaten worden. Slik, wat lijken we op elkaar.”

Het paard voelt mijn spanning

“Ok, nu moesten we gaan samen werken, die paard en ik. Kijken of ik haar mag aanlijnen, of ze met me meegaat. Ik houd mijn hoofd naar beneden, loop naar haar toe en steek mijn arm uit, zoals ik zojuist heb geleerd. Maar het paard wil niet, ze voelt mijn spanning. “Ontspan, probeer in je buik te ademen” krijg ik als tip.

Laat de touwtjes los, controle brengt je niks

“Eenmaal aangelijnd blijven paard en haar begeleider mij een spiegel voorhouden. “Laat de touwtjes maar los, controle brengt je niks.” De volgende oefening ging over vertrouwen, ik moest stoppen en dan kijken of het paard ook stopt. Maar nee hoor, ze liep me zo voorbij. Vervolgens een ‘join up’: het paard loopt al los, maar heeft dat niet direct door en loopt nog met je mee. Mijn paard niet, ze liep meteen weg.”“Wat een confronterende, en rijke dag aan lessen was dit. Ik was er stil van. Dat paarden mij dit kunnen laten zien vind ik zo bijzonder!”

Missie om mezelf te zijn

“Er zit een leider in jou, zet je masker maar af en wees jezelf.” Dat zijn de woorden van de begeleidster die me het meest zijn bijgebleven en waar ik ook echt iets mee wil. Ik ben er nog niet klaar mee, maar heb er een missie van gemaakt om meer vertrouwen in mezelf te krijgen en echt mezelf te zijn.
Wat is paardencoaching?Paardencoaching is het coachen van mensen met behulp van een paard. Paarden spiegelen als geen ander het gedrag en de innerlijke toestanden van degene die met hem of haar in contact wordt gebracht. Dit doet een paard van nature; het paard ziet en voelt onmiddellijk wat hij aan de ander heeft en neemt een positie in die er voor zorgt dat in geval van gevaar beiden zo veilig mogelijk zijn.(bron: www.caprillicoaching.nl)
Over de schrijver