“Het ontslag heeft me sterker gemaakt”
Het ontslag kwam- na 18 jaar trouwe dienst - hard aan bij Irma Lemmen: “en dan sta je met je 45 jaar op een schaarse arbeidsmarkt.” Opgeven staat echter niet in haar boekje, voor Irma was dit een kans om aan zichzelf te werken, uit te vinden wat zij graag wil en daarvoor te gaan.
Was dit mijn voorland?
“Ik had er alle vertrouwen in dat ik snel weer een baan zou vinden, maar de arbeidsmarkt bleek toch moeilijk weer op te komen. Vol goede moed bracht ik mijn eerste sollicitatiebrief langs bij het betreffende bedrijf. Dan hebben die mensen gelijk een indruk van wie ik ben, dacht ik. Dat werd niet op prijs gesteld: ‘Een brief breng je niet langs!’ kreeg ik te horen. Wat een teleurstelling, was dit mijn voorland?.”
“Mensen lezen op je CV ‘Oh, 18 jaar badkamers verkocht’ zonder te weten wat zo’n functie inhoudt, namelijk: 18 jaar ervaring met administratie, planning, archivering, inkoop, verkoop, gesprekken voeren, enzovoorts.”
Eerst verwerken
“Het ontslag deed pijn na zoveel jaar, ik begreep het niet en heb hulp gezocht bij de verwerking hiervan. Een jaar therapie heeft me geholpen en heeft me inzicht gegeven in mijzelf en hoe ik altijd gewerkt heb. Zoals, dat ik veel verwacht van mezelf en anderen en dat ik best wat minder perfectionistisch mag zijn.”
Wat wil ik eigenlijk?
“Dat hield me steeds meer bezig: Wat wil ik eigenlijk graag? Ik stelde me open voor andere banen en toen een vriendin vertelde wat zij deed, wist ik het: werken bij de gemeente op een klantcontactcenter (KCC). Mijn vriendin was daarnaast nog trouwambtenaar. Wat leuk! Ze vertelde mij dat ze de baan op het KCC kreeg na een leer-werktraject bij de gemeente Schijndel en dat er binnenkort weer zo’n traject zou starten. Een uitgelezen kans. Ik heb – zodra het kon – gesolliciteerd en was blij verrast dat ik het traject in mocht.”
Een vliegwiel voor nieuwe mogelijkheden
“Ik heb hard gestudeerd, haalde goede cijfers en kreeg een lovende toespraak bij mijn diploma-uitreiking. Super! Door de opleiding heb ik werkervaring kunnen opdoen bij de gemeenten Sint Michelsgelstel, Schijndel en Bladel. Via Rutger van Ocaro heb ik de kans gekregen om een periode gedetacheerd bij de gemeente Rhenen te werken als KCC-medewerker. Monique heeft mij in die periode gecoacht. Een heel leerzame tijd.”
“De coachingsmomenten met Monique mis ik echt. Dat maakte het werk leuker en ik heb er veel van geleerd. Een belangrijke les waar ik nog steeds mee aan het oefenen ben, is hoe ik mijn grenzen beter kan aangeven en uitspreken.”
En de toekomst?
“Inmiddels help ik een familielid mee om een nieuw filiaal van het bedrijf MijnTafel op te zetten. Ik zou daarnaast heel graag twee dagen per week als KCC-medewerker bij een gemeente willen werken. Met de opleiding en werkervaring die ik inmiddels heb opgedaan, heb ik er vertrouwen in dat dit gaat lukken.”
Dankbaar
“De afgelopen jaren hebben me rijker gemaakt. Ik hoor van mensen terug dat ik gegroeid ben, dat ik meer dingen durf, ‘losser’ ben geworden en minder over mijn werk praat. Ik heb ook veel mooie mensen leren kennen en veel over mezelf geleerd. Daar ben ik erg dankbaar voor.”