Caroliens blog: Laat de lente maar komen!
07 maart 2016 

Caroliens blog: Laat de lente maar komen!

Bij het schrijven van deze blog hoor ik de eerste lente-geluiden; vogels die weer meer beginnen te fluiten. En de krokussen kruipen al voorzichtig uit de grond. Een eerste aankondiging van de lente. De sneeuw mag wat mij betreft snel plaatsmaken voor nog meer lentezon. Zodat de knoppen aan bomen en struiken straks weer opengaan en prachtig gaan kleuren. De lente staat voor mij voor een nieuw begin, de groei en bloei van wat komen gaat.

spring-276014_640In de afgelopen jaren hebben we enkele duizenden mensen mogen trainen en opleiden in klantcontact. Het is voor mij een voorrecht om steeds maar met dit mooie vak bezig te zijn. Iedere opleiding of training die we geven, maar uiteindelijk ook iedere (werk)dag is een nieuw begin. Een nieuw begin voor een andere aanpak of voor een vernieuwd inzicht.  Een aanpak waarmee je bijvoorbeeld nog beter in contact kunt komen met jouw klant of waarmee je jouw medewerkers of collega’s kunt inspireren.

Afgelopen week  vond de kick off van Erkend Talent bij de gemeente Utrecht plaats. 15 mensen, al langer werkzoekend, krijgen van de gemeente Utrecht de kans om het vak van KCC-medewerker te leren. Voor deze mensen en voor ons een belangrijk nieuw begin; verwachtingsvol en nieuwsgierig naar wat komen gaat. Iedereen heeft vanaf zo’n begin z’n eigen persoonlijke groeipad; binnen de functie en als mens-zijn.

De vraag is natuurlijk hoe jij en ik – en alle andere mede-deelnemers en collega’s – met de groeikansen omgaan die op ons pad komen. Herken je jouw groeikansen? Zie je deze als een uitdaging of  laat je deze voorbijgaan? Vermijd je deze kansen of zoek je deze zelf actief op? Sta je open voor feedback of negeer je het? Voel je je veilig genoeg  fouten te maken of ben je bang voor fouten? Leren en werken vraagt immers ook experimenteren met nieuw gedrag.

Ieder nieuw begin is een kans op persoonlijke groei. Groot of klein. Wat goed voelt. Carol Dweck, psycholoog aan de Stanford University,  heeft mij geïnspireerd met haar ‘mindset’ theorie over kinderen. De ene mens heeft een sterke ‘groei’ mindset of overtuiging, terwijl de ander juist weer meer een ‘fixed’ mindset heeft. Voor wat meer achtergrond kun je dit filmpje eens bekijken.

Met ons team proberen we ons steentje bij te dragen aan jouw persoonlijke groei(mindset).  Laat wat ons betreft de lente maar komen! Geniet ervan.

PS: Ik heb deze week erg genoten van het feit dat wederom een  van de deelnemers uit de eerste groep Erkend Talent een baan heeft gevonden! Proficiat Inge!

Op Ocaro’s facebook kun je dit volgen.

Over de schrijver