Wat zie jij op deze foto?

Afgelopen week, op een van de prachtige zomerdagen, liep ik bij ons kantoor. De plant in de plantenbak keek mij aan met een dorre blik. Duidelijk behoefte aan water:) Tussen de verdroogde takjes duikt een gedaante op. Een broedende eend!

Ik vroeg me af waarom de eend juist in déze bak is gaan broeden. Het is een onrustige plek waar veel mensen langs lopen. De bak geeft de nodige beschutting en staat dichtbij het water.  De takjes zijn natuurlijk uitstekend broedmateriaal. Of heeft ze deze hoge plek gekozen om de roofdieren geen kans te geven? Wie zal het zeggen. Uiteraard gunnen we onze eend rust en is er een rood lint om de plantenbak gespannen. Op gepaste afstand zien we straks graag de kuikentjes opgroeien!

De eend heeft – autonoom - haar eigen keuze gemaakt. Ze heeft juist déze plek als broeiplaats uitgekozen. Met volledige toewijding broedt ze haar eieren uit. Af en toe zie ik haar van het nest vliegen om voedsel te halen. Als de kuikentjes over een paar weken van zich laten horen, dan krijgt ze het nog drukker. De kuikentjes leren zwemmen en worden stapsgewijs zelfstandiger. Met bescherming en begeleiding van moeder eend.

Autonomie. Eigen keuzes maken. Toewijding. Zelfstandigheid. Groei.

Aspecten die ook in ons dagelijkse werk cruciaal zijn; in onze rol als leidinggevende, coach of klantadviseur of welke rol dan ook. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze belangrijk zijn voor ons energieniveau, welzijn, plezier en betrokkenheid bij het werk. Het realiseren van betekenisvolle klantcontacten.

Om de zomer goed in te luiden heeft onze collega Anouk een nieuw webinar ontwikkeld:

Persoonlijke groei geeft groei in klantcontact.

Hoe biedt je mensen groei en perspectief in klantcontact? Welke rol speelt autonomie precies en hoe kun je dit concretiseren als leidinggevende? Hoe kun je medewerkers laten groeien van een ‘basisgesprek’ naar het tonen van eigenaarschap (binnen de organisatie)? Op welke wijze betrek je hierbij de KPI’s?

Samen met Anouk bespreek ik bovenstaande onderwerpen op 5 juli om 10.00 uur. Nieuwsgierig?

Ik sluit aan!

Over de schrijver