Samen gemotiveerd blijven - drie lessen uit de dierenwereld
17 februari 2015 

Samen gemotiveerd blijven - drie lessen uit de dierenwereld

gung ho boek"Gung Ho!" is de titel van een boek van Ken Blanchard en Sheldon Bowles (1998) die ons, vanuit het dierenrijk, een inspirerende les geeft om met elkaar gemotiveerd te blijven. Door goed waar te nemen kunnen we van dieren ontzettend veel leren over zorgen voor jezelf en elkaar. Naar aanleiding van dit boek drie inzichten: de les van de eekhoorn, de bever en de gans.  Deze drie lessen samen vormen de basis voor toewijding en samenwerking. We delen ze hier in het kort graag met jou!

Wees voorbereid als een eekhoorn

Als eerste is er de les van de eekhoorn. De eekhoorn werkt hard en gemotiveerd en verzameld in het seizoen verschillende noten en zaden om de winter door te kunnen komen. De voorraad is nodig om te overleven. Zo is het voor mensen ook. Je mag je werk doen om als teamlid in de barre tijden samen te overleven. Hierbij lever je met iedere noot die jij aandraagt een bijdrage aan het grote geheel. Jouw telefoontje is geen loze babbel, maar een wezenlijke bijdrage aan de professionele uitstraling (en kracht) van jouw organisatie.

Zelfstandig als een bever

Dan les twee: de zelfstandigheid van de bever. Na een hoosbui (of een andere bedreiging) gaat de bever aan de slag om de beverdam te repareren. Iedere bever knaagt boomstammen door en brengt die aan op een plek in de dam. Iedere bever is hierbij gelijk en doet wat in zijn vermogen ligt om de dam te verstevigen. Geen bever haalt het in zijn hoofd om het werk van een andere bever teniet te doen, hij zal alleen maar zijn bijdrage leveren. De manier waarop hij dat doet is aan hem. We weten allemaal hoe stevig die beverdammen uiteindelijk zijn.  Zo werkt het voor ons ook. We komen echt graag in actie als we zelfstandig onze bijdrage mogen leveren en we ervaren dat we invloed hebben op ons werk.

Werk samen als ganzen

Canada Geese Flying at SunriseEn natuurlijk is er de derde les: gezamenlijkheid, we hebben hierbij anderen nodig en dat is de les van de gans. In V-formaties legt de gans een enorme afstand af. Vliegend maken ze samen een hoop kabaal  en bemoedigen ze elkaar met ‘gegak’. Hierdoor zeggen ze tegen elkaar dat ze het fantastisch doen en het allemaal uitstekend gaat. Op dat punt lijken we best wel op ganzen! We hebben ook de behoefte om aangemoedigd te worden. Zeker als we op kop van de V-formatie vliegen kan het zwaar zijn en even niet in de luwte van de andere ganzen mee vliegen (hoe moedig jij als medewerker je leidinggevende aan?), maar ook in formatie vliegen kost kracht en energie. Dat is met ons ook zo: zowel tijdens het vliegproces als tijdens het eindresultaat is aanmoediging nodig. Welke les van de eekhoorn, de bever of de gans is voor jou nu het belangrijkst? Welke wezenlijke bijdrage lever jij aan jullie bedrijf? Op welke manier doe je dat? Hoe moedig jij de ander aan en hoe laat jij jezelf aanmoedigen?
Over de schrijver