Het verhaal van Tipan

Zoals de meeste van jullie weten begeleiden we bij Ocaro mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan als klantcontactmedewerker. Dat doen we met ons leer-werktraject Erkend Talent. Zo heb ik ruim 1,5 jaar geleden Tipan ontmoet. Bij de kick-off van Erkend Talent bij KPN in Amsterdam. Ik was onder de indruk van zijn wilskracht en motivatie, werd er stil van.

Zoals Tipan zelf destijds aangaf: “Ik wil iets bereiken. Ondanks mijn visuele beperking, heb ik er vertrouwen in dat ik met KPN en Ocaro het vak van klantcontactmedewerker ga leren.”

En Tipan heeft het voor elkaar gekregen! Hij heeft zijn mbo3-diploma behaald en na het leer- en werktraject heeft Tipan een baan gevonden bij KPN. We zijn trots op Tipan. Op zijn doorzettingsvermogen en de wijze waarop hij ook anderen motiveert!

Waardering…
4 jaar Erkend Talent heeft ons veel gebracht. Verhalen zoals van Tipan en ook waardering. Waardering over het feit dat sommige organisaties enthousiast zijn en meedenken in het werven van mensen. Zoals de gemeente Utrecht, Fryslân Werkt!, Avres, Werkzaak Rivierenland, de gemeente Zwolle, Ferm Werk en de gemeente Nijmegen. Met prachtige resultaten en verhalen tot gevolg.

… én verwondering
Maar Erkend Talent bracht ons ook grote verwondering. Verwondering dat sommige andere gemeenten niet in beweging te krijgen zijn, bijvoorbeeld. Overleg na overleg: “Deze mensen hebben we niet meer in onze bak”, “We hebben te maken met een ijzeren bestand…!” En juist dan gaat mijn ondernemersbloed stromen. Het wil er bij mij niet in dat ‘ze er niet zijn’. En gelukkig denken mijn collega’s daar ook zo over.

Want stel je eens voor: een gemeente kent 2000 uitkeringsgerechtigden. Van die 2000 mensen moeten we toch zeker 10 mensen kunnen vinden die het beu zijn om langs de kant te staan? 10 mensen die graag weer mee willen doen en voor wie dit leer-werktraject een uitkomst zou zijn, zoals Tipan. Ik blijf daar sterk in geloven en op vertrouwen!

Op naar de 300 deelnemers
En uiteindelijk lukt het ons gelukkig nog steeds. Inmiddels hebben we 222 Erkend Talenters. Dankzij enthousiaste werkgevers die mensen zo’n kans willen geven, zoals PGGM, FBTO, de gemeente Utrecht, KPN, de gemeente Deventer en vele anderen. En ondanks de tegenwerking bij sommige andere gemeenten bij het zoeken van kandidaten, blijven we gewoon doorgaan. ‘Gaat het niet linksom, dan maar rechtsom’,  is mij ooit geleerd. Op naar de 300!

Bekijk het verhaal van Tipan
En, benieuwd geworden naar het verhaal van Tipan? Bekijk de video!

Help je ook mee om mensen te vinden? Dan krijgen we nog meer mooie verhalen, zoals het verhaal van Tipan.

Carolien

Over de schrijver