“Ik ben weer de trotse vrouw die ik was”
02 juli 2018 

“Ik ben weer de trotse vrouw die ik was”

Henriètte NienhuisZe werkte 24 jaar bij de NS als conducteur en op de financiële administratie. Ze ‘overleefde’ reorganisatie na reorganisatie. “Toch was ik op een zeker moment ook aan de beurt.” We spreken Henriëtte Nienhuis die nu als medewerker klantcontact werkt bij de gemeente Zwolle. Ze volgt het leerwerktraject Erkend Talent én is daarnaast mantelzorger. Henriëtte: “Het is veel, maar de resultaten die ik haal in de opleiding, de contacten met klanten en collega’s, ik krijg daar zoveel energie van dat ik de zwaarte kan dragen.”

Knauw in je zelfvertrouwen

Henriëtte: “’Ik heb veel werkervaring, ik kom er wel’, dacht ik toen ik net ontslagen was. Maar sollicitatie na sollicitatie verstuurde ik en ik kwam er niet tussen. De vijftig inmiddels gepasseerd.Ja, dan merk je toch dat je leeftijd meespeelt. Mijn zelfvertrouwen kreeg een behoorlijke knauw. Ik deed vrijwilligerswerk, bouwde aan mijn netwerk en ik wist wel dat ik veel te bieden had, maar het voelde tenietgedaan door telkens een afwijzing.”

Schoonmaakwerk hield ik niet vol

“Even zat ik in de bijstand en ben vervolgens als schoonmaakster aan het werk gegaan. Al gauw merkte ik dat dit helemaal niet bij me past. Fysiek was het zwaar - ik ging dat tot mijn pensioen niet volhouden - , maar bovenal ben ik echt een mensenmens en dat contact miste ik teveel in schoonmaakwerk.”

Je moet zorgen dat ze je zien

“Het voelde alsof ik als vijftigplusser op de verkeerde stapel lag. Hoe zorg je er nou voor dat mensen je ontmoeten als je de kans niet krijgt? Ik wilde niet opgeven en bleef initiatieven nemen. Tot ik contact opnam met de jobcoach van mijn zoon. Die had een leuk project: Erkend Talent, of ik mijn CV wilde toesturen en kennis kwam maken om aan de slag te gaan bij de gemeente Zwolle als medewerker klantcontact! Ik wist: dit is op mijn lijf geschreven.”

“Ja, ik vind dit fantastisch en ik voel me gelukkig. ”

Dit is op mijn lijf geschreven

“Waar ik toch wat in mezelf was gekeerd, ben ik nu weer de trotse vrouw die ik ken,” aldus Henriëtte, “Ik heb mijn zelfvertrouwen terug en zie ook de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. Ik straal weer. Mensen om me heen zien het aan me: “Je gaat goed he? Je bent weer de oude Henriette geworden,” krijg ik te horen. Dat motiveert me nog meer! Ja, ik vind dit fantastisch en ik voel me gelukkig. ”

Tip van Henriëtte: “Vind de kracht bij jezelf, je moet het zelf doen. Blijf initiatief nemen en geef niet op.”

Door de energie die ik hiervan krijg, is het vol te houden om ook mantelzorger te zijn

Henriëtte: “Drie dagen werk ik bij de gemeente Zwolle en volg een dag per week de mbo3-opleiding van Ocaro. Daarnaast ben ik ook mantelzorger voor mijn zoon en mijn moeder. Dat is me wel tegengevallen moet ik eerlijk zeggen. Het is veel, maar de resultaten die ik haal in de opleiding, de contacten met klanten en collega’s, ik krijg daar zoveel energie van dat ik de zwaarte kan dragen. “

Tip van Henriëtte: “Coaching en advies van anderen kunnen je zelfvertrouwen weer vergroten. Maak gebruik van de mogelijkheden die je worden aangeboden.”

Over de schrijver