“Je kunt wat je denkt dat je kunt”
12 april 2017 

“Je kunt wat je denkt dat je kunt”

Inge van der BrugHoe gaat het nu met mensen die het leer-werktraject Erkend Talent hebben gedaan? We spraken Inge van der Brug, inmiddels medewerker KCC bij de Gemeente Apeldoorn. Lees hier hoe zij terugkijkt op de afgelopen jaren.Inge: “Mijn motivatie om destijds mee te doen aan Erkend Talent was om een recent diploma te halen en recente werkervaring op te doen, om zo sneller een leuke baan te kunnen vinden.  Ik wilde uit het kleine wereldje komen en dit was een unieke kans. Ik had zo’n vijf jaar thuisgezeten, uiteraard wel vrijwilligerswerk gedaan, maar het was lastig om aan de slag te komen. Misschien door mijn leeftijd en verouderde diploma’s. Ik had een mbo-diploma, maar vroeger had je geen niveaus in het mbo-onderwijs en nu vragen ze daar toch naar.”

Je leven even op de kop

“Wat mij enorm aansprak in het traject was de manier waarop ik begeleid werd door de mensen – en vooral door de coach van Ocaro. Ik werd prettig benaderd en gestimuleerd en vooral als normaal mens behandeld. Ik voelde me weer ‘iemand’ en dat motiveerde me. De opleiding was soms best lastig, maar door de goede begeleiding was het uiteindelijk goed te doen. Ik werd op belangrijke momenten gerustgesteld.”“De stageplaats was heel fijn. Je komt weer in het ritme en krijgt collega’s. Het zet in het begin je leven wel even op de kop, omdat het thuis natuurlijk veel rustiger is.”

Als je langer thuis zit, zie je soms geen toekomst meer

“Ik zou dit traject aanbevelen aan mensen die al langer niet aan de slag zijn, mensen die omgeschoold willen/moeten worden,  maar ook mensen die net werkloos zijn. Omdat ze dan nog in het ritme zitten. Als je langer thuis zit, zie je soms geen toekomst meer. Door weer een opleiding met stage te doen, gaat er weer een wereld open. Je krijgt weer zin in het oppakken van een nieuw leven. Dát was het voor mij.”

Ik kan weer deelnemen aan mijn sociale leven!

“Dit traject heeft mij een leven teruggegeven. Financieel kon ik niet veel meer, mijn wereld werd heel snel klein. Vrienden waren wél aan het werk. Nu heb ik een diploma en een paar hele mooie organisaties op mijn CV.“Op dit momentwerk ik als medewerker KCC bij de Gemeente Apeldoorn. Ik heb het hier erg goed naar mijn zin en ik voel me hier helemaal thuis. Ik hoop dan ook dat ik hier langere tijd mag blijven. Je hoeft niet altijd direct bij het doel te komen, maar het kan ook via een kronkelweg.  En dat is gelukt! Zolang je maar doorzet en in jezelf blijft geloven!”

Blijf doorzetten, je kunt wat je denkt dat je kunt!

“Als ik een tip mag geven aan anderen in een vergelijkbare situatie: blijf doorzetten, het gaat niet vanzelf. Als het tegenzit, laat je hoofd niet te lang hangen. Houd je doel voor ogen! Blijf naar kansen zoeken en denk vooral in mogelijkheden.”
“Ik ben zelf altijd in het ritme gebleven, door kleding aan te trekken alsof je naar het werk gaat.”
“Kijk overal rond naar vacatures, ook als je ergens rondwandelt. ‘Je kunt wat je denkt dat je kunt,’ dat vind ik zelf een mooie uitspraak.”Wil je meer weten over het traject dat Inge deed? Kijk op www.erkend-talent.nl
Over de schrijver